Як облікова ставка НБУ вплине на вартість кредитування найближчим часом

 

Кредити для бізнесу в найближчі кілька місяців стануть доступнішими. Таку думку висловила Оксана Шульга, директор департаменту малого та середнього бізнесу Глобус Банку. Вона вважає, що протягом другого кварталу 2024 року річна ставка, під яку банки кредитують український бізнес, може знизитись до рівня 15-17% річних.

 

Чому кредитуватися бізнесу стане дешевшим?

 

На думку Оксани Шульги, причиною цього є чергове зниження Національним банком України облікової ставки. За прогнозами експерта, до кінця червня 2024 року облікова ставка може знизитись з поточного показника 14,5% до 13%. Нагадаємо, що чергове зниження облікової ставки сталося 15 березня на 0,5%. Це стимулює комерційні банки розвивати кредитування малого та середнього бізнесу на вигідніших умовах. Тому що вартість позик безпосередньо залежить від розміру облікової ставки НБУ.

 

Попит на кредити для бізнесу зріс удвічі

 

Кредитний експерт зауважив, що у першому кварталі 2024 року порівняно з аналогічним періодом попереднього року вдвічі зріс показник виданих кредитів для малого та середнього бізнесу.

 

  • Більше 40% усіх кредитів малий та середній бізнес спрямовує на придбання авто.
  • Близько 30% – на купівлю комерційної техніки.
  • Близько 25% – на придбання виробничого обладнання.
  •  

    Середня сума банківських кредитів для малого та середнього бізнесу 1,2 млн. гривень, а бажані терміни кредитування у 95% випадків – 3-5 років.

     

    банківські кредити

     

    Незважаючи на те, що державні програми кредитування, такі як «5-7-9», більш вигідні щодо ставок кредитування, вони не всім доступні і підходять за умовами. Головні переваги банківського кредитування малого та середнього бізнесу – це:

     

  • Відсутність умов використання коштів.
  • Кредитування на строк до 5 років.
  • Розмір кредиту 2-3 млн гривень.
  •  

    Онлайн кредитування малого та середнього бізнесу

     

    Безперечним лідером із швидкого онлайн кредитування малого бізнесу в Україні вважається ТОВ «Бізнес Позика». При наданні запиту на онлайн кредитування потрібні тільки паспорт та індивідуальний податковий номер, без довідок про доходи. Наявність відкритого та функціонуючого ФОП буде додатковою перевагою при схваленні заявки. Тривалість обробки запиту на отримання кредиту займає в середньому 15 хвилин, укладання договору та надходження грошей відбуваються онлайн на картку банку. Максимальна сума, яку можна отримати, обмежена 150 000 гривень, а період повернення 16 чи 24 тижні на вибір. Процентна ставка 1,2% на день без прихованих платежів.