Коли час міняти водостоки: 5 ознак, які допоможуть прийняти рішення

 

Так само як людське тіло покладається на вени для розподілу життєво важливих поживних речовин та кисню, будинок залежить від жолобів, які відводять воду та запобігають структурній руйнації. Без них «кровоносна система» будинку буде порушена, що зробить його вразливим для гниття та ерозії. З усім тим, оскільки ринви часто ігноруються і знаходяться поза увагою, може бути важко визначити, коли ваша власність вимагає ремонту або заміни жолобів.

 

Як довго слугує жолоб?

 

При правильному догляді — від 20 років та довше. Але знос, перепади температури та атмосферні опади можуть скоротити термін їхньої служби. Якісні сучасні варіанти ви можете знайти на gise.com.ua — сайті компанії «Житлосервіс», яка пропонує водостічні системи та її різноманітні елементи.

 

Коли потрібно замінити жолоби

 

Проблеми з водостічними трубами вимагають негайного реагування, оскільки в майбутньому вони можуть перетворитися на серйозні та дорогі заходи, і часто тоді, коли ви найменше цього очікуєте.

 

Фахівці виділяють 5 ознак, коли потрібно провести заміну ринви.

 

Тріщини водостічної системи

 

Невеликі відколи з часом призводять до значного пошкодження. Вода може витікати й накопичуватися, викликаючи ерозію та пошкодження, що стає причиною:

 

  • осідання фундаменту;
  • зростання плісняви;
  • затоплення підвалу.
  •  

    Професійні майстри допоможуть виявити негаразди та запропонують найбільш ефективне рішення щодо її усунення — ремонт або повну заміну водостоку.

     

    Іржа

     

    Корозія — поширена проблема, що вражає ринви. Вплив дощу, снігу, вітру можуть викликати іржу, яка зазвичай проявляється у вигляді невеликих рудих плям на поверхні. Якщо вчасно не вжити заходів, вона може послабити метал і зробити його більш сприйнятливими до тріщин, протікання та інших пошкоджень.

     

    Тому сьогодні фахівці рекомендують водостоки, виготовлені із пластику (полівінілхлориду) або оцинкованого металу з полімерним покриттям. Вони стійкі до корозії, продовжують термін служби водостічної системи та витрати на її обслуговування.

     

    Провисання ринви

     

    Якщо ви помітили, що жолоби провисають або відходять від будинку, можливо, вони перевантажені сміттям або водою, що нерідко приводить до переливання води та пошкодження будинку.

     

    Провисання може бути викликане різними факторами, включаючи:

     

  • Наявність листя, бруду та іншого сміття, внаслідок чого накопичується вода.
  • Неправильне встановлення жолобів, через що вони не справляються з припливом води.
  • Неякісні матеріали виготовлення ринв, які не розраховані на сильний дощ або сніг. В результаті перезавантаження елементи водостічної системи провисають під вагою, деформуються і не можуть виконувати свої функції.
  • Зношеність водостоку.
  •  

    Провисання може призвести до повного від'єднання ринв від будинку, що вимагатиме дорогого ремонту або заміни.

     

     

    Надлишок води навколо будинку

     

    Водостічні жолоби відповідають за відведення дощової води від будови. Її скупчення навколо неї чи в підвалі — часта ознака того, що водостоки не працюють оптимально.

     

    Крім того, вода може перелитися і накопичуватися навколо фундаменту, що призведе до ерозії та пошкодження, утворення плісняви, гниття деревини та інших структурних проблем. Тому єдиним правильним рішенням буде заміна жолобів.

     

    Шкідники у водостоках

     

    Листя, сміття і застояна вода, що забивають жолоби, створюють ідеальне середовище для розмноження комах, гризунів та інших шкідників. Засмічені водостоки також можуть утворювати калюжі води, що залучають комарів, що розмножуються у стоячій воді. Дрібні тварини, такі як птахи та білки, також можуть будувати гнізда в них, що призводить до засмічення та пошкодження водостічної системи.

     

    Вкрай важливо регулярно чистити жолоби, підстригати дерева або кущі, що нависають над ними, або закладати отвори, люзи або тріщини, щоб запобігти повному пошкодженню системи.

     

    Незалежно від того, чи потрібна вам заміна водостоку або ви хочете встановити його «з нуля» в новому будинку, у «Житлосервіс» ви знайдете всі необхідні товари, доступні з доставкою по Україні.